dimarts, 22 de desembre del 2015

ACTIVITATS DESPRÉS DEL PATI

CONFRÈNCIA PASTORAL ANADANA   


El  passat dilluns es va dur a terme la jornada solidària, i com cada any, es van organitzar una sèrie d’activitats. Una d’elles va ser una xerrada a 4rt d’ESO d’un senyor ex toxicòman. Ens va explicar les seves experiències viscudes i algunes d’elles van ser les següents:
 La Lali va exercir durant 40 anys de mestre, i quan es va jubilar va decidir que volia dedicar el seu temps a fer un món una mica millor. És aleshores quan presta la seva ajuda a ajudar a gent en risc d’exclusió o amb pocs recursos. En Pedro, és una de les persones a les quals va ajudar la Lali.En Pedro actualment té 50 anys,quan era petit era un nen normal, anava en bici, jugava amb els seus amics... Cap als 14 anys va començar anar pel mal camí. A aquesta edat ja fumava porros. Al principi, només eren els caps de setmana “jo controlo”, -es deia a ell mateix-, però amb el temps es va convertir en un addicte a la heroïna.


Tots els diners que aconseguia (ja fossin treballant o de robatoris), se’ls gastava en drogues. Malgrat tot, la seva família sempre ha estat al seu costat, una sort que no té molta gent. És per aquest motiu que decideix deixar la heroïna i tirar endavant. És en aquell moment que el Pedro entra al servei militar i se’n adona de que a l’exèrcit encara hi ha més tràfic de droga que al carrer. Tot i la seva voluntat per no tornar-se a enganxar a la droga, va tornar a recaure. Aquest fet el va portar a injectar-se heroïna.
La majoria dels seus amics havien mort per sobredosis, estaven a la presó o a la carretera. Així doncs,l’any 91 decideix anar a un centre de desintoxicació. Hi va estar durant 16 mesos. Va aconseguir guanyar alguns quilos i no dependre de la droga. Aquest va ser un progrés molt significatiu ja que havia assolit una certa estabilitat a la seva vida i fins i tot havia trobat feina.
Aquesta època va durar poc ja que va ingressar a la presó per diversos delictes que havia comès i es va tornar a enfonsar en el món de la droga. Quan va sortir de la presó es va endinsar en l’empresa de la metadona i a poc a poc va tornar a fer una vida normal. Al cap d’un temps però li detecten càncer al seu pare i s’hi torna a enganxar.
Ara en Pedro fa una vida normal i fa 4 anys que està net. “Cada matí és una lluita”- ens diu- però vull tirar endavant. Un consell, “ no s’ha de provar tot ala vida”.

EXPO AL GIMNÀS
L’exposició que va tenir lloc al gimnàs tractava dels drets de  tots els nens i nenes del món independentment de la seva situció econòmica o social però en gran mesura estava dedicada al dret a l’educació.
L’educació és un dret escencial que no està reconegut en molts països del món. Algunes de les dades que ens van sorprendre van ser les següents:
·         A Espanya més d’un 28% dels estudiants abandonen els estudis abans d’hora. Aquesta dada és superior a la taxa Europea.

·         A Argèlia el 75% dels nens d’entre 0 i 2 anys tenen assegurada una plaça a una escola  pública mentre que a Espanya només és del 15%.

Si s’unissin tots els nens i nenes del món, tindrien més força que qualsevol govern.

CONFERÈNCIA “HARIBALA” (sobre la índia)
La índia és el seté país més gran del món en quant a la seva superfície, i el segon més poblat. L’Índia és una nació pluiral, multilingue i amb una gran diversitat cultural. A més a més, també és la llar d’una gran diversitat de fauna.
La vida quotidiana a l’índia és molt dura i molt diferent a la nostra. La gent es guanya la vida treballant al carrer, pels carrers hi corren micus que molt sovint entren a les cases i roben tot el menjar que poden. Moltes persones eviten agafar el cotxe per no contaminar.
Una de les curiositats més destacades de l’Índia és que, la societat està dividida per castes (és a dir, per classes socials segons la seva economía i l’status social).Hi ha un barri que s’anomena “El barri dels intocables” on hi conviu gent molt pobre i amb molts pocs recursos. Només per aquest sol fet, no se’ls considera dignes de tenir tots els drets que es mereixen.

CONFERÈNCIA DE CARITAS A 3C
Caritas és una organització catòlica, que es dedica a ajudar a tot el món. Caritas és una organització deidicada al combat contra la pobresa, de l’exclusió, la intolerància i la discriminació. Alguns dels seus objectius són els següents:
·         Aconseguir la dignitat de les persones
·         Opcions per als més desfavorits
·         Destinació universal dels béns de la terra
·         Solidaritat
Mentre que algunes altres organitzacions ajuden només desprès d’una crisi, caritas ho fa durant tot l’any.

LA CURSA SOLIDÀRIA
Com cada any, l’institut organitza entre d’altres activitats, una cursa solidària amb l’objectiu d’ajudar als nens a i nenes de tot el món a que puguin gaudir d’una educació digne.


Algunes de les opinions dels corredors, són les següents:

“Ha estat bé córrer per una bona causa, tot i que haguem caminat en algun moment”
“Algunes persones hem fet trampes però la qüestió es córrer encara que no hi col·laborem econòmicament”.